Aanbetalen: we doen het allemaal, maar is het ook verplicht?
Plaats je een nieuwe keuken of koop je een nieuwe bank of tv? Dan komt het vaak voor dat je een deel van het aankoopbedrag vooruit moet betalen: de aanbetaling. Maar is dit nu eigenlijk verplicht, ja of nee? Het antwoord is ‘nee’: wij leggen je uit waarom.
Product aanbetalen
Wil de verkoper graag dat je een deel van het product aanbetaalt? Het kan zijn dat dit in de algemene voorwaarden staat. Of dat hij hierover samen met je (mondeling) afspraken wil maken. Je bent hiertoe niet verplicht: je mag zelf beslissen of je een product wel of niet aanbetaalt. Maar let op: wil je niet aanbetalen? Dan kan het zijn dat sommige verkopers hun producten niet willen leveren. Je moet dan op zoek naar een verkoper die geen aanbetaling van je vraagt.
Aanbetaling: maximaal 50% van het aankoopbedrag
Ben je bereid om een aanbetaling te doen? In de wet is vastgelegd: de aanbetaling mag maximaal de helft van het aankoopbedrag zijn. Staat er in de algemene voorwaarden dat je meer dan 50% moet aanbetalen? Dit kun je altijd weigeren. Lees de algemene voorwaarden daarom altijd goed door voordat je iets ondertekent. Het is natuurlijk wel mogelijk om samen met de verkoper (mondeling) af te spreken dat je meer gaat aanbetalen.
Aanbetalingsgarantie vragen: het risico dat je loopt van product aanbetalen
Als je aanbetaalt, loop je risico. Wat als de verkoper bijvoorbeeld failliet gaat terwijl het product nog niet geleverd is? Vaak ben je dan jouw geld kwijt. Vraag daarom bij het aangaan van de aanbetaling of de verkoper een aanbetalingsgarantie heeft én wat de voorwaarden zijn. Als de verkoper dan failliet gaat, ben je jouw aanbetaling niet kwijt.
Aanbetalen: doen of laten?
Aanbetalen is dus niet verplicht. De vraag is alleen of je er eenvoudig onderuit komt. Als je weigert bestaat de kans dat je naar een andere aanbieder op zoek moet. En de vraag is of je hier de tijd en moeite in wilt steken. Lees in alle gevallen de voorwaarden in ieder geval goed door. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Net als bij een lening van Freo.