Lenen bij familie of vrienden: doen of laten?
Lenen bij familie of vrienden lijkt een veilige keuze. Je hebt alle vrijheid om zelf de voorwaarden in goed overleg vast te stellen. Maar is het verstandig? Ook bij kleinere bedragen ontstaan er soms conflicten. Is dat het waard?
Bij een zogenaamde ‘onderhandse lening’ hoef je meestal geen hoge rente te betalen. Je bepaalt samen wanneer je het bedrag aflost en wat je per keer betaalt. Maar geld lenen bij familie of vrienden brengt risico’s met zich mee. Het kan spanning op de relatie zetten. Denk goed na: wil je de goede verstandhouding op het spel zetten voor geld?
Risico’s bij onderhands lenen
Een goede vertrouwensband lijkt een goede basis om geld te lenen. Geld lenen bij een bekende zal toch niet voor problemen zorgen? Toch komt dit wel regelmatig voor. Bijvoorbeeld als jouw vriend of familielid het geld direct terug wil hebben. En wat gebeurt er als je het maandbedrag niet meer kan betalen?
Andere opties bekijken
Voordat je van familie of vrienden leent, bekijk eerst eens de andere opties. Bij Freo sluit je bijvoorbeeld een Persoonlijke Lening af vanaf 3,6% rente. Een Doorlopend Krediet begint bij 4,6%. Vanaf 23 december 2020 is een Doorlopend Krediet afsluiten bij Freo alleen niet meer mogelijk. Lees meer over deze wijziging. Ga op onderzoek uit en vergelijk de mogelijkheden, voordat je een lening afsluit bij een vriend of familielid.
Wat als je geen lening krijgt?
Als je niet ‘mag’ lenen bij een kredietverstrekker, dan heeft dit meestal een reden. Je moet genoeg geld verdienen om het bedrag terug te betalen. En je mag in het verleden geen betalingsproblemen hebben gehad. Je moet dus ‘kredietwaardig’ zijn. Als je dit niet bent, wil je dit risico dan wel bij jouw vriend of familielid neerleggen?
Onderhands lenen
Wil je toch bij een bekende lenen? Wees dan kritisch op jezelf. Heb je nog andere leningen? Wordt het ene gat met het andere gevuld? Heb je vaak gebrek aan geld? Weet je zeker dat je het bedrag binnen de afgesproken tijd kunt terugbetalen?
Afspraken goed op papier
Als je overgaat tot een onderhandse lening, dan is het verstandig om de afspraken goed op papier te zetten. Dit kan een hoop ellende schelen. Let erop dat u:
• duidelijke afspraken maakt
• duidelijk afspreekt welk rentepercentage geldt
• duidelijk afspreekt hoe en wanneer je aflost
• alle voorwaarden vastlegt in een contract
• nooit meer leent, dan nodig is
• een goed inkomensperspectief heeft, waardoor je zeker weet dat je het bedrag kunt terugbetalen