Lening aanvragen: tips van expert Melissa Aspers
Je wilt graag een lening afsluiten. Wat gebeurt er nadat je de aanvraag hebt gedaan? Melissa is Teamleider Klantenservice bij Freo en vertelt wat je kunt verwachten, welke voorwaarden er zijn én hij geeft handige tips.
Als Teamleider Klantenservice houdt Melissa zich dagelijks bezig met aanvragen voor leningen. Melissa: “Wij beoordelen of de gevraagde lening past bij de situatie van de aanvrager en of deze verantwoord is. Dat doen we door gegevens als inkomen, hypotheek- of huurkosten en BKR-registratie te vergelijken met de gewenste lening.”
Online aanvraag doen
Als Teamleider Klantenservice komt Melissa zelf niet direct in contact met je als aanvrager. Zij legt uit: “Bij Freo kun je online een aanvraag doen. Je vult onder meer in hoeveel je wilt lenen en wat je maandelijks kunt aflossen. Zodra je de aanvraag instuurt krijg je een pop-up te zien. Daarin zie je of jouw aanvraag direct wordt afgewezen of voorlopig wordt goedgekeurd.”
Aanvraag doornemen
“Hebben wij nog vragen aan de hand van jouw aanvraag, dan neemt een collega telefonisch contact met je op. Hij of zij neemt de aanvraag nog eens helemaal met je door. Wij controleren jouw persoonsgegevens en ook wordt de gewenste leenvorm en het leendoel opgeschreven: de voorlopige offerte betekent niet dat je al groen licht hebt voor een lening."
Voorlopige offerte en documenten uploaden
“In de voorlopige offerte vind je informatie over de leenvorm, het krediet- en maandbedrag en het rentepercentage. Let goed op: Dit is echt een voorlopige offerte, je hebt dan nog géén groen licht voor een lening. We vragen je eerst om de benodigde documenten te uploaden. Denk aan een kopie van legitimatiebewijs, een bankafschrift van huur- of hypotheekafschrijving en een recent loonstrookje. Wij moeten de offerte daarna nog goedkeuren. Pas bij een schriftelijke bevestiging per mail van ons is de lening definitief.”
Documentatie aantonen
Melissa vult aan: “Welke documenten je precies op moet sturen kan per situatie verschillen. Er zijn heel veel voorbeelden te noemen. Ben je bijvoorbeeld recentelijk verhuisd naar een koopwoning? Dan hebben we een getekende hypotheekofferte nodig om de maandelijkse lasten te kunnen bepalen. Dat doen we omdat de hoogte van invloed is op het leenbedrag. Het kan natuurlijk ook zijn dat je geen nieuwe lening aanvraagt, maar een bestaande lening naar ons wilt oversluiten. Dan vragen we je ook om een aflosnota of het meest recente kredietoverzicht. Zo kunnen we de volledige lening oversluiten.”
Acceptatiecriteria: wanneer accepteren wij de lening?
“Nadat je de offerte heeft ondertekend en met bijhorende documenten terug heeft geüpload, komt de aanvraag bij mij en mijn collega’s terecht. Omdat we willen dat een lening verantwoord is en zeker willen weten dat je het maandbedrag kunt betalen, gelden er zogenaamde acceptatiecriteria.”
Hieronder de drie belangrijkste acceptatiecriteria op een rij:
1. Inkomen
"Je moet kunnen laten zien dat je een inkomen hebt, zoals salaris (dit mag een vast of een tijdelijk dienstverband zijn) of pensioen. Met bijvoorbeeld alleen studiefinanciering is het niet mogelijk om een lening af te sluiten bij Freo."
2. BKR-registratie
"Een BKR- registratie is niet negatief, het laat zelfs zien dat je ervaring hebt in lenen en dat dat goed is gegaan. Maar met een negatieve BKR-registratie is het niet mogelijk om een lening af te sluiten. (dit geeft aan dat bij eerdere leenervaring(en) de afspraken niet zijn nagekomen)."
3. In staat zijn om netjes te betalen
"Uit alle documenten en gegevens die je aanlevert (afschriften, loonstrookjes) moeten we kunnen zien dat je de lening kunt betalen."
Maximale leeftijd aanvragen lening
"Daarbij geldt er ook een maximale leeftijd voor het aanvragen van een lening", vertelt Melissa. “Bij een Persoonlijke Lening ligt dit op 70 jaar. Bij een Persoonlijke Lening los je maandelijks af.”
Tips van Melissa voor afsluiten lening
Wil je een lening afsluiten? Dit zijn de tips van Melissa:
1. Doe zelf onderzoek
"Bedenk vooraf wat je precies wilt. Een Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet? Wat zijn de verschillen? Reken ook alvast eens uit wat in jouw situatie het voordeligst is en het beste past bij het doel van de lening. Maar let op! Vanaf 23 december 2020 is een Doorlopend Krediet afsluiten bij Freo niet meer mogelijk."
2. Stel een leendoel vast
"Waarvoor heb je de lening nodig en hoeveel heb je precies nodig? Leen liever niet meer dan nodig is."
3. Ken jouw inkomen en vaste lasten
"Zo kunnen wij je beter en sneller helpen en vaak zie je zelf dan ook al of je de gewenste lening kunt betalen of niet."
Melissa's tips in de praktijk brengen? Ontdek hier welke lening bij jou past.