Misleidend als geadverteerde rente op lening afwijkt van offerte
Het overgrote deel van de mensen met een lening (82%) vindt het misleidend als de getoonde rente afwijkt van de daadwerkelijke offerte bij hetzelfde leenbedrag. Bijna de helft van deze groep ziet hierin een taak voor de overheid: zij moeten ervoor zorgen dat advertenties van leningen correct en transparant zijn.
Dit najaar vond het Groot Leenonderzoek 2020 van Freo plaats. Hierin vroegen we ruim 1.000 leners naar hun lening. Een van de onderwerpen was Risk Based Pricing (RBP - ‘rente naar risico’). Hierbij is de hoogte van de rente afhankelijk van de persoonlijke situatie van de klant. Waar de kredietverstrekker de rente precies op baseert, is vaak niet duidelijk. Factoren die kunnen meetellen zijn: leeftijd, inkomen, woonlasten en zelfs het postcodegebied. In de praktijk leidt dit er soms toe dat de rente die op de offerte staat anders is (vaak hoger!) dan dat je eerder voorgespiegeld kreeg. Uit ons Leenonderzoek blijkt dat 82% van de ondervraagden vindt dat dat deze vorm van adverteren misleidend is.
Risk Based Pricing
Hoe zit het met de kennis over Risk Based Pricing? Een kwart (24%) denkt te weten hoe de methodiek in elkaar steekt, maar vervolgens komt een aantal met de meeste creatieve interpretaties. Dat de rente tussentijds kan stijgen, bijvoorbeeld. Of dat het in geval van Risk Based Pricing altijd mogelijk is om de lening om af te betalen. Gelukkig weet het merendeel van deze groep wél hoe het zit: dat de kredietverstrekker kijkt naar het risicoprofiel. 76% van de ondervraagden (het overige deel dus) geeft aan dat nooit van Risk Based Pricing gehoord te hebben. Die onwetendheid verklaart misschien ook dat de meningen over RBP gelijk zijn verdeeld: 53% (heel erg) negatief tegenover 48% (heel erg) positief.
Transparant
Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen niet weten waar de rente van een lening op is gebaseerd. Bij Freo zijn we voor transparantie. Wij vinden het belangrijk dat je van tevoren precies weet waar je aan toe bent. Door gebruik te maken van Risk Based Pricing kunnen kredietverstrekkers dit niet altijd garanderen. Daarom doen we er bij Freo niet aan mee. Iedereen met hetzelfde leenbedrag, betaalt hier hetzelfde tarief.
Eerlijk lenen
Iedereen die een lening af wil sluiten, moet bovendien de offerte goed kunnen begrijpen. Daar maken wij ons hard voor. Uit ons onderzoek blijkt dat veel consumenten hierin ook een taak voor de overheid zien. De helft (50%) vindt dat zij ervoor moeten zorgen dat advertenties van leningen correct en transparant zijn. Maar ze verwachten daarnaast actie van de kredietverstrekkers: geen verrassingen, geen addertjes onder het gras. Gewoon een eerlijke lening. Bij Freo doen we het al jaren zo. Wie volgt? Het maakt het vergelijken van leningen makkelijker en meer betrouwbaar voor de consument.