Onderhandse lening: lenen van familie of vrienden
Een onderhandse lening is een lening zonder tussenkomst van de bank of geldverstrekkers. Je sluit bijvoorbeeld een lening af bij familie, vrienden of kennissen. Dat kan voordelig zijn, maar let ook op de risico’s.
Een onderhandse lening sluit je dus af zonder tussenkomst van de bank. Je doet het samen met de andere partij waarmee je de lening aangaat. Je hoeft dus ook geen afsluitkosten of advieskosten te betalen. Ook een hypotheek kan een onderhandse lening zijn. Je betaalt dan geen notariskosten.
Rente: zelf bepalen
Bij een onderhandse lening bepaal je samen de rente. Leen je het geld? Dan mag je onderhandelen met de geldgever. Deze mogelijkheid heb je bij de bank of een kredietverstrekker niet.
Regels: zelf bepalen
Ga je een onderhandse lening aan met familie, vrienden of bekenden? Dan kun je zelf de voorwaarden bepalen. Kortom: je bent niet gebonden aan de strenge regels van de bank. Je bepaalt samen hoeveel je aflost en wanneer de lening moet zijn afgelost. Kun je één keer niet aflossen? Als je hier goede afspraken over hebt gemaakt, kom je hier met vrienden of familie waarschijnlijk wel uit.
Let op: schenking of lening?
Van de Belastingdienst moet de rente bij een onderhandse lening marktconform zijn. Dat wil zeggen dat de rente niet veel lager of hoger mag zijn dan de rente die je betaalt bij de bank. Is de rente hoger? Dan is het misschien voordeliger om te lenen bij de bank of een geldverstrekker. Bij een te lage rente kan de Belastingdienst de lening zien als een schenking. Misschien moet je dan schenkbelasting over de lening betalen.
Registreer bij de Belastingdienst
Sluit je de onderhandse lening af voor jouw eigen woning? Dan moet je dit zelf doorgeven aan de Belastingdienst. Normaal doet de bank of geldverstrekker dit namelijk, zij zijn dat verplicht. De Belastingdienst wil onder meer weten wat het rentepercentage, de looptijd en het leenbedrag is. Het kan dan zijn dat je in aanmerking komt voor fiscale voordelen. Zo is de rente soms aftrekbaar.
Stel een contract op
Tot slot: zet alle afspraken die je maakt zwart op wit. Als er een conflict ontstaat over de onderhandse lening, kun je altijd teruggrijpen op het contract. Welke afspraken hebben jullie gemaakt? Hoe zat het ook alweer? Wrijving met familie, vrienden of kennissen wil je natuurlijk voorkomen. Op internet zijn verschillende voorbeeldcontracten voor een onderhandse lening te vinden.