Wat moet ik doen als ik mijn baan verlies?
Of je nu al jarenlang in loondienst bent, of pas een paar maanden: het verliezen van een baan is altijd een klap. Naast emoties die je mogelijk voelt, komt er ook financieel heel wat op je af. Jouw loon ontvang je niet meer maandelijks en je moet op banenjacht. Kortom: wat moet ik doen als ik mijn baan verlies?
Je baan verliezen is een onzekere tijd: wanneer ga je weer inkomen krijgen en hoeveel gaat dat zijn? Neem daarom meteen actie.
Besparen: financieel stappenplan
Ga niet alleen solliciteren, maar maak ook een financieel stappenplan. Maak een lijst met inkomsten en uitgaven. Kun je besparen? Doe dat dan meteen. Koop slimmer in, zeg de opvang van je kinderen op of stop het sportschoolabonnement. Bespaar direct, zodat je financieel overzicht houdt. Bedenk goedkope of gratis alternatieven. Ga je bijvoorbeeld naar de sportschool? Ga dan voortaan buiten hardlopen. En ga je naar een sollicitatiegesprek? Vraag dan of de buurvrouw kan oppassen.
Vraag ook bij het Bureau Krediet Registratie welke leningen je hebt lopen. Bijvoorbeeld een creditcardschuld, roodstand bij jouw bank, maar ook postorderkredieten zoals een wasmachine die je verspreid betaalt. Neem contact op met deze partijen en leg jouw situatie uit. Zo kunnen zij met je meedenken voor een oplossing.
Inkomsten: uitkering aanvragen
Ben je ontslagen? Dan maak je kans op een WW-uitkering. Deze vraag je eenvoudig via het UWV aan. Het is belangrijk om te weten hoe hoog de uitkering uitvalt en hoeveel maanden je hier recht op hebt. Heb je een werkloosheidsverzekering afgesloten? Dit is een verzekering die je WW-uitkering aanvult. Meld je dan bij jouw verzekeraar. Als je geen recht heeft op een WW-uitkering. Dan is een algemene bijstandsuitkering een optie.
Woonlasten: hypotheek en huur
Waarschijnlijk ben je maandelijks het meeste kwijt aan jouw hypotheek of huur. Woon je in een koophuis? Kijk dan of je deze met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft afgesloten. Dan kan je namelijk gebruik maken van de zogenaamde Woonlastenfaciliteit. Heeft Ook als je geen NHG verzekering heeft, kan je een verzoek indienen. De geldverstrekker hoeft hier dan alleen niet aan mee te werken. Ook kan je de hypotheekverstrekker vragen om een tijdelijke opschorting van de aflossingstermijnen. Dat betekent dat je dan tijdens de overbruggingsperiode naar een nieuwe baan niet af hoeft te lossen. Neem contact op met jouw hypotheekadviseur om alle mogelijkheden te bespreken.
Woon je in een huurhuis? Kijk dan of je huurtoeslag kan aanvragen. Check ook meteen of je recht heeft op andere toeslagen, zoals zorgtoeslag. Bedenk ook eens om de verhuurder te contacten. Bespreek samen jouw opties.
Solliciteren voor een nieuwe baan
Heb je jouw financieel stappenplan in orde? Dan is het slim om te gaan solliciteren. Een nieuwe baan zorgt weer voor inkomen, maar vooral ook financiële rust. Laat anderen je helpen.
Probeer geen extra geld te lenen
Probeer niet te gaan lenen. Of als je dan leent, dan bij een familielid, vriend of vriendin. Zodat je geen rente betaalt over het geleende bedrag. Een lening aanvragen klinkt verleidelijk, maar als je nu verder geen inkomen ontvangt dan loopt de rente snel op. Verstandig lenen, dat vinden wij bij Freo belangrijk. Probeer daarom eerst te denken: waarop kan ik besparen? Zodat je jezelf niet in de knel werkt.